Waar wordt Duurzame Kleding van gemaakt?

waar wordt duurzame kleding van gemaakt?   

Wat zijn Duurzame Kleding materialen?

 

Om het predicaat duurzaam te krijgen zijn uiteraard de gebruikte materialen waarvan eerlijke kleding is gemaakt van het grootste belang. Duurzame kleding moet uit biologisch en eco-vriendelijk materiaal zijn geproduceerd.  Deze materialen worden zowel verkregen door het toepassen van traditionele akkerbouw als door het kunstmatig vervaardigen in een fabriek. Tegenwoordig zijn er meer verschillende materialen beschikbaar waarvan eerlijke kleding gemaakt kan zijn. Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben een milieuvriendelijk garen opgeleverd welke gunstige eigenschappen bezit. Tevens zijn er initiatieven waar uit gerecycled plastic nieuwe kledingstukken worden gemaakt.

 
Duurzame grondstoffen waar kleding van wordt gemaakt:
  • Biologisch Katoen
  • Lyocell (Tencel)
  • Biologische Bamboe
  • Hennep

 

Kleding van Biologisch Katoen

In de duurzame kledingwereld is Biologisch katoen (Biokatoen of Organisch katoen) tot op heden het meest toegepaste materiaal. Daar zou in de toekomst zomaar verandering in kunnen komen. Lyocell (Tensel) en Bamboe staan klaar om de concurrentie aan te gaan. Maar zover is het nog niet en Biokatoen heeft naast pesticide vrije teelt een aantal gunstige eigenschappen die deze grondstof nog steeds interessant maken.  Zo is het meer luchtdoorlatend waardoor het materiaal beter ademend, wat een gunstig effect heeft op de menselijke huid. De sterkere katoenvezel heeft tevens een langere levensduur, dus je favoriete kledingstuk verdwijnt minder snel in de lappenmand.

Biokatoen voor mensen met een kwetsbare huid

Biokatoen is vrij van schadelijke stoffen en daarom aan te raden als er sprake is van een kwetsbare huid. Mensen die last hebben van  allergie wat o.a eczeem veroorzaakt, kunnen baat hebben bij het dragen van Biokatoen.

 

Lyocell bekend onder merknaam Tencel

Lyocell is een relatief nieuw product die in de textielindustrie wordt toegepast. De uit houtpulp gewonnen vezel bezit gunstige eigenschappen. Zo is de kunstmatig vervaardigde vezel erg sterk en relatief slijtvast. Het productieproces van Lyocell is in hoofdlijnen als volgt: van houtsnippers wordt een houtpap gemaakt hieruit ontstaan vezels die vervolgens gesponnen worden tot garen. Dit garen wordt volgens een milieuvriendelijk proces gefabriceerd via een gesloten recycling systeem van de gebruikte chemicaliën. Lyocell voelt en draagt beter dan katoen.  

Tencel

Het Oostenrijkse bedrijf Lenzing produceert Lyocell vezel en brengt deze op de markt  onder de merknaam:  Tencel.  Het materiaal heeft een luxe uitstraling dat overeenkomt met zijde en viscose en valt mooi om het lichaam.  Wel zijn de productiekosten hoger in vergelijking met katoen en dat zie je terug in de prijs van de kleding.

Tencel – Lyocell eigenschappen:

 

  • Hoog absorberend vermogen
  • Zeer goede isolerende werking
  • Slijtagevast en sterk
  • Voelt zacht aan

Kleding van Biologische Bamboe

Kleding van Bamboe is eveneens een in populariteit toenemend materiaal in de kledingbranche. Biologische Bamboe is in de productie erg milieuvriendelijk als geproduceerd wordt volgens een gesloten recycling systeem. Dat betekent dat alle voor de productie benodigde (chemische)stoffen worden hergebruikt. Een voornaam kenmerk van bamboe is de hoge snelheid waarmee het groeit. Bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt en de plant verbruikt nauwelijks water en heeft enkel veel zon nodig om snel te groeien. Het productieproces van Biologische Bamboe heeft enigszins overeenkomsten met dat van Lyocell – Tensel.

 

Bamboe super eco-vriendelijk

Het feit dat bamboe als super eco-vriendelijk kan worden bestempeld draagt bij aan de toenemende bekendheid. Daar bovenop heeft het goede eigenschappen die gunstig zijn voor toepassingen in de textiel. Kleding gemaakt van bamboe kenmerkt zich door een hoog absorberend vermogen. Van Bamboe gemaakte kleding valt mooi om het lichaam en voelt zacht aan. 

 
 
Hennep Kleding: Duurzaam en Slijtvast

Hennep heeft voornamelijk naamsbekendheid verworven als geestverruimend middel echter kent deze plantensoort vele verschillende toepassingen. Van de grote diversiteit zijn er circa 50  soorten geschikt bevonden voor industriële toepassingen. Hennep is net als bamboe een plantensoort die op milieuvriendelijke wijze gekweekt en gehouden wordt. De plant heeft weinig water en veel zon nodig en kan groeien zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. 

Kan hennep meeliften in de hype rond duurzame kleding?

Duurzaam wordt hennep pas als de tijdens het productieproces gebruikte chemicaliën worden teruggewonnen en hergebruikt. Via een zogenaamd gesloten recycling systeem. Maar met de nieuwste ontwikkelingen ten aan zien van het bewerken van hennep tot bruikbaar garen gloort er hoop aan de horizon. Er is een moderne verbeterde methode ontwikkeld die sneller en milieuvriendelijker een hennepvezel aanleverd die klaar is om tot garen verwerkt te worden. Of hennep uiteindelijk mee kan liften op de steeds populairder wordende hype rond duurzame kleding is iets wat we moeten afwachten.