Greenwashing, hoe de fashion industrie ons misleid

Greenwashing in de kledingindustrie

 

Binnen de mode-industrie is het onderwerp duurzaamheid en milieubewust een relatief nieuw begrip die door de toenemende aandacht de laatste jaren uitgegroeid is tot een zekere trend. Modeketens en bepaalde kledingmerken is dit niet ontgaan en hebben zich als hongerige wolven hierin vastgebeten. Zo willen ze een graantje meepikken van dit modeverschijnsel en presenteren zich als milieubewust met oog voor menselijk welzijn. Greenwashing is als een bedrijf zich ten onrechte presenteert als millieubewust en maatschappelijk verantwoordt maar dit in werkelijkheid niet is.

Dure reclamecampagnes en schreeuwerige affiches zijn het gevolg van slimme marketingtrucs met als doel het manipuleren van de consument. Een bewust gecreëerd groen imago die een feelgood gevoel bij de nietsvermoedende klant moet teweegbrengen. Greenwashing heeft in de kern slechts één doel namelijk marktpositie in het duurzame modesegment creëren om geld te verdienen. Uiteindelijk is Greenwashing  niets meer dan het bewust misleiden van de consument.

Duurzame kleding welke eigenlijk fast fashion is

Grote modeketens adverteren met duurzame kleding hangen daar (in enkele gevallen) zelf een eigen groen label aan. Soms is er een klein percentage biologisch katoen of gerecycled materiaal gebruikt. Dit kleine percentage is voor deze bedrijven genoeg om de collectie als duurzaam te bestempelen. Met duurzaamheid in de productieketen is geen of onvoldoende rekening gehouden en is het predicaat duurzaam geproduceerde kleding onwaardig. Deze kleding is gemaakt volgens de fast fashion methode, daar kun je een hoeveelheid zelf bedachte groene labels aanhangen maar het blijft fast fashion!

Eerlijke, groene kleding betekent dat in de productieketen tevens aandacht is voor de omstandigheden van de arbeider. Het tweede kwalijke punt is de borstklopperij van deze bedrijven door zich doelbewust te profileren als begaand met mens en milieu terwijl hun kledingassortiment voor tachtig procent of meer uit kleding bestaat die volledig op de fast fashion methode is geproduceerd. Erg misleidend voor de nietsvermoedende consument die denkt eerlijke kleding te kopen.

Stop met kopen van Fast Fashion

Wat overblijft is de ongeloofwaardigheid van deze, zich van misleidende trucs bedienende bedrijven. Wil je als consument bewust duurzame kleding aanschaffen en geen bijdrage leveren aan de wanpraktijken in de modewereld? Dan vermijd je kleding te kopen in het soort kledingwinkels die overwegend fast fashion collecties hebben hangen. Dit zijn de boosdoeners die de oneerlijke, milieuvervuilende kledingindustrie levendig houden en daar zelf garen bij spinnen.

Wantoestanden in de kledingindustrie

Je bent als bedrijf pas echt oprecht betrokken als je een duurzaam maatschappelijk verantwoord assortiment  voert. Niet door “slechts”een deel van de winkel in te richten voor duurzame eerlijke kleding waarvan blijkt dat het eigenlijk fast fashion is. Er bestaan modezaken die zich volledig hebben toegelegd op eerlijke duurzame kleding.  Die elke betrokkenheid met de misstanden in de textielindustrie uit de weg proberen te gaan door een zo eerlijk mogelijk kledingassortiment te voeren. Resumerend komt Greenwashing in de kledingindustrie neer op inspelen op de groene trend om consumenten een goed gevoel te geven dat ze duurzame maatschappelijk verantwoorde kleding kopen alhoewel deze kleding (deels) net zo vervuilend is als de zogenaamde fast fashion.

Bewuste mensen die duurzame kleding kopen moeten doorgaans meer moeite doen om de juiste “eerlijke kleding” te vinden.  Maar met enige inspanning zal een zoektocht naar duurzame kledingwinkels worden beloond. Verschillende dorpen en steden hebben dergelijk kledingwinkels . Tegenwoordig kun je uiteraard duurzame kleding online kopen, er is een redelijk  aanbod Nederlandse webwinkels die duurzame modemerken in hun assortiment aanbieden.