Mud Jeans

Het  kledingmerk Mud jeans is een initiatief van de Nederlander Bert van Son. Om inzicht te krijgen in de bedrijfsprocessen binnen de confectie-industrie reisde hij af naar Azië, naar China om precies te zijn. Daar zag hij dat de daar heersende arbeidsomstandigheden waaronder de arbeiders  kleding moesten produceerden niet zonder risico waren. Onder tijdsdruk moest er hoge productieaantallen worden gemaakt in een omgeving waar veiligheid te wensen overliet. Bert van Son was er van overtuigd dat het maken van kleding anders moest en anders kon, met meer oog voor mens en milieu.


Mud jeans en de recyclebare spijkerbroek

Dat het mogelijk is om op een milieuvriendelijke en humane manier kleding te maken getuige de inzet van initiatiefnemer van Son. Het bedrijf die hij startte heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend duurzaam jeansmerk met een eigen ontwikkeld leaseconcept.  Het idee is gebaseerd op  van het leasen van een jeans voor een periode van 1 jaar met een maximaal aantal van 3 verschillende broeken in die periode. Na het betalen van een eenmalige bedrag (€20) volgt er een  betaling van €5 per jeans (gedurende 1 jaar) in 12 periodieken. Als de leaseperiode erop zit worden de broeken teruggenomen en aan een inspectie onderworpen. Zijn de teruggestuurde modellen in een goede staat dan worden ze gereinigd en worden opnieuw in de roulatie gebracht. De afgekeurde broeken zijn stuk of versleten, deze  worden gerecycled. Van het bruikbare recyclemateriaal worden vervolgens weer nieuwe broeken gemaakt . Deze keten van hergebruik van materialen wordt met mooie woorden de circulaire economie genoemd.

Jeansmerk Mud Jeans goed voor awards

Het milieuvriendelijke productieproces volgens het principe van de circulaire economie is niet onopvallend  gebleven. Zo heeft Mud Jeans inmiddels verschillende awards gewonnen waaronder de Peta Vegan Award en de Sustainability Leadership Award. Het is niet alleen het productieproces en de materialen wat Mud Jeans interessant maakt, de uit eigen ontwerpen bestaande jeansmodellen zijn op z’n minst even interessant. Mud Jeans kenmerkt zich door denim jeans die een perfecte pasvorm heeft en voelt als een tweede huid.

 

 terug