Waarom Duurzame Kleding?

Het Is Beter Voor Het Milieu
Op de olie-industrie na is de textielindustrie de meest vervuilende branche ter wereld. De ecologische footprint van duurzame geproduceerde kleding is vele malen kleiner dan conventionele kleding.
Het Is Beter Voor De Werknemers In De Kledingindustrie
Boeren en arbeiders worden niet blootgesteld aan gevaarlijke bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Door de goede sociale voorwaarden ontvangen zij een fatsoenlijk loon en is kinderarbeid uitgesloten.
Duurzame Kleding Gaat Langer Mee
Duurzame mode heeft meer kwaliteit en gaat langer mee door de toepassing van goed geproduceerde grondstoffen met een sterke vezelstructuur. Er is meer aandacht voor de afwerking en de intentie is een langere levensduur van een kledingstuk.
Het Voelt Beter Aan Op De Huid
Biologisch geteelde katoen heeft een hoog absorptievermogen waardoor het beter vocht reguleert. Tevens heeft het de eigenschap dat het zachter aanvoelt en dat draagt beter op de huid.
 • Het Is Beter Voor Het Milieu
 • Het Is Beter Voor De Werknemers In De Kledingindustrie
 • Duurzame Kleding Gaat Langer Mee
 • Het Voelt Beter Aan Op De Huid

Sustainable Fashion, the future is here

Duurzame Kleding: dit wordt ermee bedoeld!

 

Duurzame Kleding wat is het precies, wat wordt er mee bedoeld en waar koop ik deze kleding? Om maar met de deur in huis te vallen. Duurzame Kleding is milieuvriendelijk en onder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor betrokken arbeiders geproduceerd. Is er dan iets mis met die arbeidsvoorwaarden en dat milieu? Ja! Er is heel veel mis is in de textielindustrie, we gaan je hier vertellen waarom.

Kleding, eerlijk en schoon het bestaat echt

In het verleden schonk de media nauwelijks aandacht aan schoon en duurzaam. Chemicaliën, gif en kinderarbeid in de textielwereld? Niemand had een idee van wat er zich in de textielindustrie afspeelde. Onze kleding werd ergens in een ver land gemaakt. Hoe het de arbeiders en boeren verging daar dachten we niet aan. Pas toen we beelden zagen van de erbarmelijke omstandigheden in Aziatische textielfabrieken. Toen wij de verwoestende uitwerking van het gebruikte gif en chemische stoffen op het milieu zagen, toen werd duidelijk welke wantoestanden er in de textielindustrie plaatsvinden.

Dit kon zo niet langer doorgaan en dat moeten ook een aantal bedrijven en organisaties gedacht hebben toen die overgingen op een verantwoorde kledingproductie. Deze bedrijven laten zien dat het mogelijk is kleding te produceren op een manier die niet schadelijk voor mens en milieu hoeft te zijn. Dit is wat we Duurzame kleding noemen en vormt helaas slechts een erg klein deel van het totale kleding aanbod wat in de winkels hangt. Maar alle goede dingen komen langzaam. Wanpraktijken maken plaats maken voor een eerlijk en schoner product.

Duurzamekleren.com  geeft antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat is Duurzame kleding?
 2. Wanneer spreken we van Eerlijke Kleding en Fair Fashion?
 3. Greenwashing in Fashion
 4. Fast Fashion wat is dat precies?
 5. Hoe belangrijk is de consument bij het kopen van kleding?
 6. Kan ik duurzame kleding online kopen?

Duurzame kleding is de toekomst!

Sustainable fashion toekomstmuziek? welnee klimaat en duurzaamheid krijgt steeds meer de nodige aandacht die het verdient. Duurzaamheid is tegenwoordig niet alleen een veel besproken onderwerp op de agenda van politiek Den Haag. Buiten de muren van bestuurskamers wordt er ook veel over gepraat. Het vervuilende karakter van de modeindustie kunnen wij niet langer negeren en een groeiend aantal mensen zijn zich hiervan bewust. Langzaam aan weten we dat het maken van kleding en textiel een behoorlijk negatief impact op de arbeiders en het milieu heeft.

Moeder aarde heeft hiervan veel te verduren. De grote hoeveelheden chemicaliën en gif die worden gebruikt veroorzaken veel  schade aan de locale leefomgeving. De kledingindustrie kan niet langer de buitensporige milieubelasting en het onevenredig gebruik van grondstoffen en energie ontkennen. Het is enkel een kwestie van tijd want in de toekomst zal de industrie en de consument niet meer om duurzame kleding heen kunnen.

Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument

De mode industrie moet veranderen en niet alleen de producenten spelen daar een rol in. Het initiatief voor de transitie naar de nieuwe norm waar uitsluitend ethisch verantwoorde kleding toegestaan is ligt voor een groot deel bij de consument. Bewust kleding kopen betekend kiezen voor eerlijk en duurzaam. Sustainable Fashion, duurzaamheid  & mode samen klaar voor de toekomst.

Duurzame kleding volgens de laatste modetrends

Dat duurzaamheid gedoe is toch alleen voor geitenwollen sokken types met slobber truien en sandalen? Kan ik me überhaupt vertonen in deze zogenaamde fair fashion, loop ik niet voor gek?  Wees niet bang! duurzame kleding is mode van deze tijd. Sterker nog, je bent super hip en maakt een statement door bewust kleding te kopen. Laat zien dat je betrokken bent met mens & milieu. Deze kleding is niet saai of suf en voldoet aan de laatste modetrends. Prima argumenten om je voortaan in duurzame kleding te steken.

Vintage kleding, hergebruik van afgedankte spullen

Hergebruik van afgedankte spullen, marktplaats is daar een goed voorbeeld van. Waar menig voorwerp zijn weg vindt naar een andere eigenaar. Afval bestaat eigenlijk niet meer. Tegenwoordig worden defecte elektrische apparaten in zogenaamde repaircafés weer tot leven gewekt. Afgedankte kleding wordt gedoneerd aan goede doelen stichtingen of doorverkocht aan diegene die er belang bij heeft. Nieuwe subculturen zoals zogeheten hipsters dragen bij voorkeur vintage kleding. Wat eigenlijk een mooi woord is voor tweedehands kleding.

Waarom is duurzame kleding belangrijk?

We spreken van duurzame kleding als bij de productie van de gebruikte grondstoffen milieuverontreiniging tot het minimum is beperkt. Bovendien mogen chemische bestrijdingsmiddelen die het milieu belasten niet worden gebruikt. Voor de arbeiders die een bijdrage aan het productieproces leveren zijn er richtlijnen opgesteld. Zo mag de werkomgeving en omstandigheden geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. De boeren en arbeiders worden niet uitgebuit en krijgen een fatsoenlijk en leefbaar loon uitbetaald. Dit zijn in hoofdlijnen de reden waarom duurzame kleding zo belangrijk is.

Kan ik het verschil zien tussen gewone kleding en duurzaam geproduceerde kleding?

Op het eerste oog is dit niet te zien. Je zou al kennis van materialen, kledingmerken en labels moeten hebben wil je onderscheid kunnen maken. Laat je daarom goed voorlichten in duurzame kledingwinkels en verdiep je in de modemerken. Er komen steeds meer modemerken bij die uitsluitend collectie's hebben die duurzaam vervaardigd zijn. Om het enigzins makkelijk te maken hebben we een aantal merken op een rijtje gezet. Klik hier om naar de pagina te gaan.

 

Duurzame kleding kom je onder verschillende benamingen tegen:

 • Fair Fashion
 • Eerlijke Kleding
 • Sustainable Fashion
 • Biologische kleding

 

Wat jij over Duurzame Kleding moet weten!

 

Wanneer is een modemerk duurzaam?

Niet alle kledingmerken die duurzame mode in de markt willen zetten voldoen volledig aan de voorwaarden.  Merken die slechts voor een deel uit biologisch of milieuvriendelijk materialen bestaan zijn op de goede weg.  Wanneer voldoet een merk aan de huidige duurzaamheidcriteria binnen de fashion industrie? Een t-shirt die voor 50% uit biologisch katoen bestaat is duurzaam. Maar is er rekening gehouden met boer en arbeider? Neemt u als consument daar genoegen mee? Zijn de Duurzame Modemerken die het maximaal haalbare nastreven op het gebied van mens en milieu alleen goed genoeg?

 

De Kledingindustrie is vervuilend en schadelijk

Het zijn niet langer strijdlustige milieuclubjes die duurzaamheid verkondigen. Langzaam maar zeker krijgt dit thema de aandacht die het verdiend. Het geleverde pionierswerk en de geweldige inzet van organisaties als deze heeft hier zeker aan bijgedragen. We zijn ons meer bewust dat produceren in veel gevallen gelijk staat aan vervuilen. Alles wat geproduceerd wordt, van voedsel tot goederen kent een zekere ecologische voetafdruk. Dit is in de kledingindustrie niet anders. Erger nog, de kledingindustrie behoord tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. De ecologische voetafdruk in de textielindustrie wordt steeds groter.

Ons consumptiegedrag heeft impact op het milieu. Het kopen van een product is in een bepaalde mate milieubelastend. Wat de consument koopt moet ergens gefabriceerd worden en dat kost grondstoffen en energie.

 

Consument kan vervuilende kledingindustrie stoppen

Een kledingstuk welke in de winkel hangt heeft een  productie en logistiek traject doorlopen waar mensenwerk aan te pas is gekomen. Worden al deze mensen fatsoenlijk betaald? Is hun werkomgeving veilig en zijn er minimale basisvoorzieningen als een toilet aanwezig? Wat is de impact van het produceren van al deze goederen op ons milieu? Vragen waar je niet bij stilstaat als je kleren koopt. Toch is het de consument die de meest voorname rol speelt. Zolang er wordt verkocht en er winst wordt gemaakt blijft de vervuilende kledingindustrie onverminderd doorgaan.

 

Duurzaamheid en kledingindustrie hand in hand

Het is belangrijk dat je weet dat er een alternatief bestaat. Dat je als consument kan kiezen voor eerlijke en duurzaam geproduceerde kleding. Gemaakt op een manier die beter is voor mens & milieu. Duurzamekleren wil bijdragen aan het besef dat veel kleding die wij dragen ten koste gaat van het milieu en die betrokken arbeiders. Wij willen dat dit thema meer aandacht krijgt en geloven in een toekomst  waar duurzaamheid en kledingindustrie hand in hand gaan.

 

Duurzame kledingmaterialen

Initiatieven die onderzoek doen naar de mogelijkheden en de voordelen van nieuwe, meer duurzame productiematerialen beperken zich tegenwoordig niet meer tot de zogenaamde geitenwollen sokken types. Duurzaamheid gaat ons allemaal aan. Langzaam maar zeker zien we een verandering in de manier hoe wij met onze spullen omgaan. Verandering in koopgedrag, het aanscherpen van wetgeving én milieubewust produceren moet leiden naar een schonere omgeving. Die verantwoordelijkheid moeten we nemen als politiek en bedrijfsleven maar zeker ook als consument. Ons ideaal is een wereld met enkel duurzame kleding.

In de modewereld heeft duurzaamheid inmiddels entree gemaakt, dat is er een goed begin maar er is nog veel terrein te winnen. Ons ideaal is een wereld met enkel duurzame kleding en daar zetten wij ons voor in. Wij mensen hebben geen keus en moeten verstandiger met onze aarde omgaan om onszelf en alles wat op deze planeet leeft te beschermen.

 

 

Neem contact met ons op!

Als u suggesties heeft of een vermelding op onze website wilt.