Wat is een Circulaire Economie?

Met Circulaire economie bedoelen we het hergebruik van afval en afgedankte materialen. Dit gebeurd al met materialen als papier, metaal en plastic. Het betekend ook hergebruiken en repareren. Repareren van kapotte elektronische apparaten en als dit niet meer mogelijk is worden de bruikbare onderdelen er uitgehaald. De circulaire economie is dus al een aantal jaren een feit. Het hergebruiken en verduurzamen van goederen zal in de toekomst enkel maar toenemen. De circulaire economie staat relatief gezien nog in de kinderschoenen maar daar gaat verandering in komen.

De afvalberg van afgedankte kleding

Hoeveel mensen weten dat veruit de meeste kleding die ze kopen en dragen onder slechte arbeidscondities en zware milieubelasting  worden geproduceerd? Het is een bewustwordingsproces dat duurzaamheid niet enkel te maken heeft met groene energie, uitstoot van schadelijke gassen en hergebruik van materialen. Het is meer dan dat, denk aan je consumptiegedrag aan de kleren die je koopt. In detailhandel staat de verkoop van kleding in de top 10 van meest verkochte goederen. Dan is het niet verwonderlijk dat er een gigantische afvalberg van afgedankte kleding bestaat. Neem een kledingstuk als de fleece trui deze bestaat voor een groot deel uit plastic vezels. Deze kleine plastic vezels komen met elke wasbeurt vrij en verdwijnen in ons milieu. Dit is de grootste veroorzaker van de “Plastic Soep” in ons oppervlakte water.

Kleding met trendy hippe look

Werk aan de winkel dus om mensen bewust te maken dat duurzaamheid en kleding in relatie met elkaar staan. Om het tij te keren moet er meer aandacht komen voor de misstanden.  De zorgelijke arbeidsomstandigheden en dito milieuvervuiling binnen de conventionele textielindustrie is tot een moeilijk te beheersen probleem uitgegroeid. Als we ons koopgedrag aanpassen kunnen we dit een halt toeroepen. Stop met het kopen van fast fashion, zo wordt deze slecht geproduceerde kleding genoemd. Duurzame kleding geeft je die trendy hippe look waar jij naar opzoek bent. Daar hoef je het niet voor te laten.