Artikelindex

Sustainable Fashion, the future is here

Duurzame Kleding: dit wordt ermee bedoeld!

 

Duurzame Kleding wat is het precies, wat wordt er mee bedoeld en waar koop ik deze kleding? Om maar met de deur in huis te vallen. Duurzame Kleding is milieuvriendelijk en onder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor betrokken arbeiders geproduceerd. Is er dan iets mis met die arbeidsvoorwaarden en dat milieu? Ja! Er is heel veel mis is in de textielindustrie, we gaan je hier vertellen waarom.

Kleding, eerlijk en schoon het bestaat echt

In het verleden schonk de media nauwelijks aandacht aan schoon en duurzaam. Chemicaliën, gif en kinderarbeid in de textielwereld? Niemand had een idee van wat er zich in de textielindustrie afspeelde. Onze kleding werd ergens in een ver land gemaakt. Hoe het de arbeiders en boeren verging daar dachten we niet aan. Pas toen we beelden zagen van de erbarmelijke omstandigheden in Aziatische textielfabrieken. Toen wij de verwoestende uitwerking van het gebruikte gif en chemische stoffen op het milieu zagen, toen werd duidelijk welke wantoestanden er in de textielindustrie plaatsvinden.

Dit kon zo niet langer doorgaan en dat moeten ook een aantal bedrijven en organisaties gedacht hebben toen die overgingen op een verantwoorde kledingproductie. Deze bedrijven laten zien dat het mogelijk is kleding te produceren op een manier die niet schadelijk voor mens en milieu hoeft te zijn. Dit is wat we Duurzame kleding noemen en vormt helaas slechts een erg klein deel van het totale kleding aanbod wat in de winkels hangt.  Maar alle goede dingen komen langzaam.  Wanpraktijken maken plaats maken voor een eerlijk en schoner product. Het begin is er en heeft binnen de kledingindustrie een geheel nieuw segment opgeleverd: duurzame kleding.

Duurzamekleren.com  geeft antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is Duurzame kleding?
  2. Wanneer spreken we van Eerlijke Kleding en Fair Fashion?
  3. Greenwashing in Fashion
  4. Fast Fashion wat is dat precies?
  5. Hoe belangrijk is de consument bij het kopen van kleding?
  6. Kan ik duurzame kleding online kopen?

Sustainable fashion klaar voor de toekomst?

Sustainable fashion is de toekomst! Klimaat en duurzaamheid is tegenwoordig onderwerp van gesprek in media en politiek. Duurzaamheid is een veel besproken onderwerp niet alleen in politiek den Haag. Buiten de muren van bestuurskamers wordt er ook veel over gepraat. We kunnen er niet meer omheen en steeds meer mensen weten ervan. Langzaam aan weten we dat het maken van kleding en textiel een behoorlijk negatief impact op de arbeiders en het milieu heeft.

Moeder aarde heeft hiervan veel te verduren. De grote hoeveelheden chemicaliën en gif die worden gebruikt veroorzaken veel  schade aan de locale leefomgeving. De kledingindustrie kan niet langer de buitensporige milieubelasting en het onevenredig gebruik van grondstoffen en energie ontkennen. Het is een kwestie van tijd ,in de toekomst zal de industrie en de consument niet meer om duurzame kleding heen kunnen.

Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument

De mode industrie moet veranderen en niet alleen de producenten spelen daar een rol in. Het initiatief voor de transitie naar de nieuwe norm waar uitsluitend ethisch verantwoorde kleding toegestaan is ligt voor een groot deel bij de consument. Bewust kleding kopen betekend kiezen voor eerlijk en duurzaam. Sustainable Fashion, duurzaamheid  & mode samen klaar voor de toekomst.

Duurzame kleding volgens de laatste modetrends

Dat duurzaamheid gedoe is toch alleen voor geitenwollen sokken types met slobber truien en sandalen? Kan ik me überhaupt vertonen in deze zogenaamde fair fashion, loop ik niet voor gek?  Wees niet bang! duurzame kleding is mode van deze tijd. Sterker nog, je bent super hip en maakt een statement door bewust kleding te kopen. Laat zien dat je betrokken bent met mens & milieu. Deze kleding is niet saai of suf en voldoet aan de laatste modetrends. Prima argumenten om je voortaan in duurzame kleding te steken.

Vintage kleding, hergebruik van afgedankte spullen

Hergebruik van afgedankte spullen, marktplaats is daar een goed voorbeeld van. Waar menig voorwerp zijn weg vindt naar een andere eigenaar. Afval bestaat eigenlijk niet meer. Tegenwoordig worden defecte elektrische apparaten in zogenaamde repaircafés weer tot leven gewekt. Afgedankte kleding wordt gedoneerd aan goede doelen stichtingen of doorverkocht aan diegene die er belang bij heeft. Nieuwe subculturen zoals zogeheten hipsters dragen bij voorkeur vintage kleding. Wat eigenlijk een mooi woord is voor tweedehands kleding.